Șoimul Râzând

ACAUÃ (CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)

Herpetotheres cachinnans

Prezent în toată Brazilia, șoimul râzător este o pasăre în a cărei apariție se ascunde un mister profund. Este cunoscut sub numeroase denumiri, precum acauã, macauá, acanã și cuã, în Brazilia. În unele regiuni, cântecul său este interpretat ca un semn rău și asociat cu moartea iminentă, în timp ce în altele este considerat un semn de noroc. Numele său provine de la cântecul repetitiv. În folclorul amazonian, se spune că strigătele șoimului râzător prevestesc sosirea străinilor. În regiunea Espinhaço din Minas Gerais, el prevede moartea unei persoane cunoscute. În nord-est, se crede că, dacă această pasăre stă pe o ramură uscată, este semn că se apropie seceta, iar dacă se află într-un copac cu frunziș, înseamnă că se apropie ploaia.

Șoimul râzător măsoară între 17 și 22 de inci în lungime și cântărește între 19 și 23 de uncii. Are o mască neagră distinctivă pe față și o creastă pe creștet. Aripile și coada sunt maro închis, cu margini deschise la culoare, iar pieptul, abdomenul și tectricele subcodale sunt alb-gălbui. Ciocul curbat este negru, cu o mică ceară galbenă. Se hrănește cu șopârle, lilieci, șerpi și paraziți ai vitelor. Șoimul râzător poate fi întâlnit pe întreg teritoriul Braziliei.

Eticheta butonului