Tangară cu cap portocaliu

SAÍ-CANÁRIO (CUM ESTE CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)

Thlypopsis sordida

Tangara cu cap portocaliu este o pasăre cântătoare din familia Thraupidae. Cântecul său seamănă și amintește vag de cântecul canarului adevărat cu pene galben-șofran, dar este mai puțin intens. Măsoară aproximativ 5,3 țoli. Are penaj, cap galben-portocaliu și corp verde-cenușiu.

Se hrănește cu fructe, semințe și insecte pe care le prinde printre frunziș. Cuibul este construit din fibre vegetale, precum bumbacul, pânze de păianjen și crenguțe subțiri. Depune 2 sau 3 ouă albăstrui, cu pete maronii, pe care le clocește femela. După eclozarea puilor, ambii părinți îi hrănesc. Trăiește solitar și în perechi în perioada de reproducere. În august și septembrie se formează grupuri de până la 8 păsări. Frecventează straturile superioare și mijlocii ale pădurii, coborând rareori la sol. Se deplasează într-un mod caracteristic, urcând în zigzag printre ramuri, apoi lăsându-se aproape să cadă spre trunchiul copacului următor.

Este răspândită pe scară largă în America de Sud și în mare parte din Brazilia, în regiunile de nord-est, centru-vest, sud-est și sud. În nord, este mai ales limitată la zonele inundabile ale râului Solimões și ale unora dintre afluenții săi principali, precum râul Madeira (Amazonas, Rondônia).