Mierla cu abdomen roșcat - Sabiá-laranjeira.
Turdus rufiventris
Mierla cu abdomen roșcat este considerată una dintre păsările simbol ale Braziliei și ale statului São Paulo, fiind prezentă în imaginarul brazilian în diverse manifestări artistice și culturale. Este o pasăre care încântă prin frumusețea penajului și cântecul melodios, asemănător sunetului unui flaut, menționată de mai mulți poeți drept pasărea care cântă despre iubire și primăvară.
Mierla cu abdomen roșcat este o pasăre de talie medie, cu lungimea de 20-25 cm, cu penaj brun, pus în valoare de culoarea roșu-ruginie, ușor portocalie, și de ciocul galben-închis. Se hrănește în principal cu insecte, larve, viermi și fructe.
Este o pasăre care se adaptează bine mediilor modificate de om, atât la țară, cât și în oraș, fiind întâlnită frecvent la liziera pădurilor, în parcuri, curți și zone urbane împădurite. Trăiește singură sau în perechi, țopăind pe sol. Își face cuibul între septembrie și ianuarie, de obicei în tufișuri, copaci cu frunziș des sau pe streașina acoperișurilor.
Mierla cu abdomen roșcat trăiește din Maranhão până în Rio Grande do Sul și este cea mai cunoscută mierlă din sud-est. Iarna migrează spre regiuni mai calde și se găsește, de asemenea, în Bolivia, Paraguay, Argentina și Uruguay.