DACNIS AZUL - SAÍ-AZUL 

Dacnis cayana 

Dacnisul albastru este o specie de pasăre care atrage atenția prin frumusețea și caracterul său unic. Penajul său este în principal de un albastru viu, cu aripile și coada în nuanțe mai închise. 

Măsoară aproximativ 13 centimetri în lungime și cântărește în medie 16 grame. Această specie trăiește de obicei în zone de cerrado, păduri-galerie și la marginile pădurilor. Este și o pasăre sociabilă, care trăiește în stoluri de până la 20 de indivizi. 

Se hrănește cu nectarul florilor, insecte și fructe. Îi plac fructele de tapiá sau de iricuruna. 

Dacnisul albastru se reproduce primăvara și vara. Cuibul său are forma unui bol adânc, făcut din fibre fine și așezat la 5 sau 7 metri deasupra solului, printre frunzele exterioare ale unui copac. Depune 2 sau 3 ouă; construirea cuibului îi revine femelei, în timp ce masculul are misiunea de a proteja familia de intruși. 

Este prezent în toate regiunile Braziliei. Se găsește și din Honduras până în Panama și în aproape toate țările Americii de Sud, cu excepția Chilelui și Uruguayului.