CUCUVĂ DUNGATĂ
SACI (AȘA CUM ESTE CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)
Tapera naevia
Cucul vărgat este o pasăre învăluită într-o taină străveche; potrivit mitologiei indigene a poporului Tupi, această pasăre cântă imitând vocile „spiritelor omenești”. Măsoară între 10 și 11,8 țoli și cântărește între 1,4 și 2 uncii. Penele sale sunt de culoare galben-maronie, iar pe partea superioară a aripilor are mai multe pete întunecate.
Este recunoscută ușor după cântecul său cel mai caracteristic, pe care îl emite neîntrerupt pe parcursul zilei. Hrana sa, de-a lungul întregii vieți, este alcătuită din insecte adulte și omizi. La fel ca cucul comun european și alte păsări din familia sa, nu își construiește propriul cuib. Își depune ouăle în cuiburile altor specii, lăsându-i pe părinții adoptivi să le clocească și să-i crească puii.
Deși este ușor de auzit, este greu de observat. Trăiește singuratică, ocupând zone deschise din apropierea peticelor de pădure, a crestelor sau a zonelor cu copaci răzleți, ascunzându-se printre ierburi sau tufișuri. Cântă cocoțată pe ramurile joase ale unui copac sau în tufișuri, iar atunci poate fi observată mai ușor. La cel mai mic semn de pericol, zboară în pădure sau se ascunde în tufișuri. Cucul vărgat poate fi întâlnit pe întreg teritoriul Braziliei.