Cucul veveriță

ALMA-DE-GATO (AȘA ESTE NUMITĂ ÎN BRAZILIA)

Piaya cayana

Piaya cayana este o pasăre frumoasă și enigmatică, cu irisul roșu și ciocul galben. Penajul de pe părțile superioare are o nuanță ruginiu-închisă, pieptul este cenușiu, iar abdomenul, închis la culoare. Măsoară aproximativ 48 cm în lungime și are o coadă neobișnuit de mare, care o face inconfundabilă.

În Brazilia este cunoscută sub numele de chincoã și alma-de-gato, cu referire la vocalizările sale și la comportamentul său discret, asemănător celui al felinelor. Imită strigătele de alarmă ale unor păsări precum pitangusul și muscarii cu creastă scurtă pentru a-și captura prada. Se hrănește în principal cu insecte, mai ales omizi, pe care le vânează cercetând frunzele. De asemenea, mănâncă fructe și ouăle unor specii diferite de păsări.

Piaya cayana poate fi întâlnită în toată Brazilia. În ciuda dimensiunilor sale, se deplasează discret și trăiește în păduri riverane, tufărișuri, parcuri și zone împădurite din orașe. De obicei este solitară sau trăiește în perechi, iar capacitatea de a plana este favorizată de prezența a două cozi, una interioară și una exterioară, care îi permit să se deplaseze cu ușurință.