CARACARA CU CAP GALBEN
CARRAPATEIRO (AȘA CUM ESTE CUNOSCUT ÎN BRAZILIA)
Milvago chimachima
Caracara cu cap galben este o pasăre din familia Falconidae. Este una dintre cele mai cunoscute păsări răpitoare din Brazilia. Are o lungime cuprinsă între 14 și 18 inci și o anvergură a aripilor de până la 29 de inci. Are capul și corpul alb-gălbui, spatele maro-închis, o dungă neagră în spatele ochilor și aripi lungi, cu o pată albă. Coada este lungă și maro-închis.
Se hrănește în principal cu paraziți ai vitelor și cailor, precum căpușele. Când nu găsește căpușe, mănâncă omizi și termite, jefuiește cuiburi și se poate hrăni și cu fructe și alte alimente. Își construiește cuiburi mari din crengi uscate, adesea în palmieri sau în alți copaci. Șorecarul cu coadă albă este întâlnit frecvent în fermele de creștere a vitelor, unde stă în preajma acestora și îndepărtează căpușele; poate fi văzut și cum îndepărtează căpușe de pe capibare. Trăiește în pășuni, câmpuri cu copaci răzleți, zone suburbane și pe marginea autostrăzilor. În zbor, scoate un strigăt ascuțit, care sună ca „pinhé”, un sunet caracteristic pentru identificarea sa.
Șorecarul cu coadă albă trăiește pe întreg teritoriul Braziliei și poate fi întâlnit și în America Centrală, în nordul Uruguayului și al Argentinei.