TYRAN QUIQUIVI - BEM-TE-VI 

Pitangus sulphuratus   

Tyran quiquivi je pravdepodobne najpopulárnejším vtákom v Brazílii. Jeho výrazný spev je trojslabičný a pripomína slabiky qui-qui-vi, ktoré dali druhu jeho názov. Jeho ľudové pomenovanie má teda onomatopoický pôvod. Je to vták, ktorý obýva brazílsku kultúrnu predstavivosť a objavuje sa v rôznych básňach, piesňach a legendách. 

Tyran quiquivi meria na dĺžku 22 až 25 centimetrov a váži 52 až 68 gramov. Má olivovosivú hlavu a chrbát a jasnožlté brucho. Okolo očí má čiernu masku a na hlave vztýčenú chocholku, ktorú môže podľa nálady zdvihnúť alebo spustiť. 

Tyran quiquivi je teritoriálny vták, ktorý bráni svoj priestor pred príslušníkmi vlastného druhu. Živí sa najmä hmyzom, ale aj ovocím, vajíčkami, semenami a drobnými živočíchmi, ako sú jašterice a žaby. Je to monogamný vták, ktorý znáša 2 až 4 vajcia. Svoje veľké guľovité hniezda si stavia na konároch stromov z trávy a drobných vetvičiek. 

Tyran quiquivi sa vyskytuje na celom území Brazílie, od Amazónie až po úplný juh krajiny. V mestských oblastiach je veľmi bežný, pretože sa dobre prispôsobil podmienkam vytvoreným ľuďmi, ako sú budovy, záhrady a parky.