ŠATIAREK ŠKORICOVÝ - BICO-DE-VELUDO 

Schistochlamys ruficapillus   

Šatariarek škoricový má jemný a melodický spev. Nájdeme ho v savanách cerrado, v suchých oblastiach caatinga, na horských lúkach, v záhradách a nad okrajom lesov. Žije samostatne alebo v pároch, sedáva na nízkych kríkoch, často na rozľahlých otvorených priestranstvách. Niekedy sa pridáva k zmiešaným kŕdľom a spevom sa ozýva z vrcholkov nízkych stromov. 

Meria približne 18 centimetrov a váži 38 gramov. Perie na chrbte má modrosivé a tvár mu pokrýva čierna maska. Spodná časť tela, hrdlo, hruď a brucho sú škoricovej farby. Spodná časť brucha je sivobiela. Zobák tohto vtáka je mohutný, sivastý a na konci čierny. Živí sa semenami, plodmi a drobným hmyzom. Veľmi mu chutia plody stromu tapiá. 

Šatariarek škoricový znáša dve až tri vajcia, ktoré inkubuje 13 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdo a stávajú sa samostatnými 35 až 40 dní po vyliahnutí. 

Vyskytuje sa v štátoch Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins a Piauí. V stredozápadnom regióne sa vyskytuje v štátoch Mato-Grosso a Goiás. Na juhovýchode sa vyskytuje v štátoch Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro a Espírito Santo. Na juhu v štátoch Paraná a Santa Catarina. 

 

Zamatový zobák