kriedovoobočkový posmeškár

SABIÁ-DO-CAMPO (AKO JE ZNÁMY V BRAZÍLII)

Mimus saturninus

Drozdík kriedovobradý je vták známy svojím rozsiahlym repertoárom spevov, ktoré zahŕňajú aj napodobňovanie iných druhov. Meria 9 až 10 palcov a váži 1,94 až 2,5 unce. Chrbát, temeno, krídla a chvost má sivasté. Hruď a brucho má žltkastobiele alebo purpurové. Ľudí sa nebojí a dovolí im priblížiť sa bez toho, aby sa zľakol. Patrí medzi najlepších napodobňovateľov spevu iných vtákov v prírode. Niektoré jedince opakujú spevy až 6 rôznych druhov.

Živí sa najmä hmyzom, ako sú mravce, termity a chrobáky, a obľubuje najmä plody stromu Tapiá . Hniezdo si stavia zo suchých vetvičiek, trávy a bavlny v tvare plytkej misky na stromoch alebo v kríkoch. Vajíčka sú modrozelené a majú hrdzavé škvrny. Znáša 3 až 4 vajíčka a páru pomáha tretí alebo štvrtý jedinec z kŕdľa, ktorý môže byť potomkom z predchádzajúcich rokov a pomáha s kŕmením a ochranou.

Pohybuje sa po poliach, savanách, parkoch a nezastavaných pozemkoch v mestách, zvyčajne v kŕdľoch, ktoré môžu mať až 13 členov. Hoci žijú v rodinných skupinách, voči sebe sú pomerne agresívne. Vyskytujú sa vo vidieckych oblastiach od dolného toku Amazonky cez strednú Brazíliu, severovýchod, východ a juh až po Uruguaj, Paraguaj, Argentínu a Bolíviu.