Sivozelený penkavec
CAPACETINHO-DO-OCO-DO-PAU (TAK, AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Microspingus cinereus
Strnádka popolavá je malý vták, ktorého možno pozorovať len zriedka. V Brazílii je známa aj ako capacetinho-cinza a andorinha-do-oco-de-pau. Na dĺžku meria približne 13 centimetrov. Na hlave, plášti, krídlach a hornej strane chvosta má bledosivé sfarbenie, pričom hrdlo a krídla sú o niečo tmavšie. Boky sú svetlosivé, ručné letky majú vonkajšie plochy bledosivé a vnútorné čierne. Hruď, brucho, spodné chvostové krovky a vnútorná strana chvosta sú biele, dúhovka je červenohnedá.
Živí sa hmyzom, ktorý chytá medzi kríkmi, ale konzumuje aj rastlinnú potravu. Ako druh otvorených priestranstiev je len málo preskúmaná. Celosvetovo sa považuje za zraniteľný druh v dôsledku úbytku trávnatých biotopov, ako aj nahrádzania brazílskych cerrados trávami a inými inváznymi druhmi.
Jej rozmnožovacie návyky sú nedostatočne známe. Obýva brazílske cerrados a opadavé lesy, pričom jej výskyt je lokálny a vzácny. Vyskytuje sa v centrálnej časti Brazílie v nadmorskej výške 600 až 1 200 metrov, v štátoch Mato Grosso, Goiás, Minas Gerais, Espírito Santo a São Paulo.