Škoricový tanager

ZAMATOVEC ZAMATOVÝ (V BRAZÍLII ZNÁMY AKO)

Schistochlamys ruficapillus

Strnádka škoricová má jemný a melodický spev. Vyskytuje sa v savanách, suchých oblastiach, vysokohorských trávnatých porastoch, záhradách a nad hornou hranicou lesa. Žije osamote alebo v pároch, sedáva na nízkych kríkoch, často na otvorených priestranstvách. Občas sa pridáva k zmiešaným kŕdľom a spieva z vrcholkov nízkych stromov.

Meria približne 7 palcov a váži jednu uncu. Perie na chrbte má modrosivé a na tvári čiernu masku. Hrdlo, hruď a brucho má pruhované. Spodná časť brucha je sivobiela a zobák je mohutný, sivý a na špičke čierny. Živí sa semenami, plodmi a drobným hmyzom. Obzvlášť obľubuje plody stromu tapia.

Strnádka škoricová znáša dve až tri vajcia, ktoré inkubuje 13 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdo a osamostatňujú sa 35 až 40 dní po vyliahnutí.

V Brazílii sa vyskytuje v štátoch Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins a Piauí. V stredozápadnom regióne ju možno pozorovať v štátoch Mato Grosso a Goiás. Na juhovýchode sa bežne vyskytuje v štátoch Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro a Espírito Santo. V južnom regióne ju možno vidieť v štátoch Paraná a Santa Catarina.