útesový muchárik
GIBÃO-DE-COURO (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Hirundinea ferruginea
Muchárik skalný je veľmi spoločenský vták a prítomnosť ľudí ho neruší. Je dlhý približne 6 až 7 palcov a váži 0,8 až 0,9 unce. Ako naznačuje jeho vedecký názov, jeho telo je prevažne hrdzavohnedé, s odtieňmi siahajúcimi až do tmavosivej. Krídla a koniec chvosta sú tmavosivé s hrdzavohnedými detailmi a hruď je červenšia než chrbát a hlava.
Loví hmyz vo vzduchu rýchlymi a akrobatickými manévrami. Hniezdo si stavia na okenných rímsach a iných miestach chránených pred dažďom a vetrom. Hniezdo je otvorené a má miskovitý tvar. Znáša 2 až 3 biele vajcia s hrdzavohnedými škvrnami. Mláďatá sa liahnu 19 dní po znesení vajca.
Je to aktívny vták a šteboce takmer celý deň, dokonca aj počas najteplejších hodín. Možno ich vidieť v malých skupinách a obľubujú útesy, skalnaté steny a hory. Možno ich nájsť aj v mestských oblastiach, najmä na vysokých rímsach budov a anténach. Sú to nepokojné vtáky a neustále zostávajú v kontakte so svojimi partnermi.
Vyskytujú sa na celom území Brazílie a niektoré populácie sú pravdepodobne sťahovavé.