VRABEC DOMOVÝ
VRABEC (AKO JE ZNÁMY V BRAZÍLII)
Passer domesticus
Vrabec domový pochádza z Blízkeho východu a tieto vtáky sa vyskytujú takmer v každej krajine sveta, čo ich charakterizuje ako kozmopolitný druh. Merajú od 5 do 7 palcov a vážia od 0,3 do 1,4 unce. Perie je na vonkajšej strane vo všeobecnosti hnedosivé a na vnútornej biele, hoci perie niektorých poddruhov je pestrejšie.
Veľmi zaujímavou vlastnosťou je, že pred pristátím sa vznáša vo vzduchu a rýchlo máva krídlami, čím pripomína let kolibríka. Jeho spev je nepretržité a príjemné „čirip“.
Jeho potravu tvoria semená, kvety, hmyz, púčiky stromov a zvyšky ľudského jedla. Živí sa aj ovocím, napríklad banánmi, jablkami a papájami. Za súmraku je bežné počuť kŕdeľ, ktorý robí veľký hluk. Potravu rád hľadá aj na zemi.
Hniezdo stavia samec. Je guľovité s bočným vchodom a vyrába ho z trávy, peria, papiera, bavlny a iných vlákien. Štyri sivobodkované vajcia pár inkubuje 12 dní. Vrabce domové možno nájsť na celom území Brazílie.