Smejúci sa sokol

ACAUÃ (V BRAZÍLII ZNÁMY AKO)

Herpetotheres cachinnans

Sokol smejivý, rozšírený po celej Brazílii, je vták, ktorého výskyt opriada silné tajomstvo. V Brazílii je známy pod mnohými názvami, napríklad acauã, macauá, acanã a cuã, . V niektorých oblastiach sa jeho spev interpretuje ako zlé znamenie a spája sa s blížiacou sa smrťou, zatiaľ čo inde sa považuje za znamenie šťastia. Jeho názov pochádza z opakujúceho sa spevu. Amazonský folklór hovorí, že volanie sokola smejivého predznamenáva príchod cudzincov. V oblasti Espinhaço v štáte Minas Gerais vraj veští smrť známeho. Na severovýchode sa verí, že ak tento vták sedí na suchom konári, je to znamenie prichádzajúceho sucha, zatiaľ čo ak sedí na košatom strome, blíži sa dážď.

Sokol smejivý meria na dĺžku 17 až 22 palcov a váži 19 až 23 uncí. Na tvári má výraznú čiernu masku a na temene chochol. Krídla a chvost sú tmavohnedé so svetlými okrajmi, zatiaľ čo hruď, brucho a spodné chvostové krovky sú žltkastobiele. Zahnutý zobák je čierny s malým žltým ozobím. Živí sa jaštericami, netopiermi, hadmi a parazitmi hovädzieho dobytka. Sokol smejivý sa vyskytuje na celom území Brazílie.

Text tlačidla