DLHÝ CHVOST TYRANOVЕC

VIUVINHA (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)

Colonia Colonus

Tyran dlhchvostý je plachý a pôvabný vták. Meria od 9 do 11 palcov a jeho jedinečnú siluetu zvýrazňujú dlhé chvostové perá. Má čierne perie a temeno hlavy krásne kontrastuje s bielym sfarbením. Je známy aj ako muchárik bielochrbtý.

Živí sa hmyzom, ktorý loví počas letu. Hniezda si zakladá v opustených dutinách po ďatľoch a mláďatá opúšťajú hniezdo už v perí dospelých jedincov. Je veľmi aktívny skoro ráno a neskoro popoludní, no počas najväčšej horúčavy sa stráca a presúva sa na konáre v korunách stromov, kde ho ukrýva lístie. Tyran dlhchvostý si stráži svoje územie a žije samotársky alebo v pároch, vždy v suchých lesoch, lužných lesoch či savanách. Bežne sa vyskytuje na malých čistinkách v zalesnených oblastiach, na okrajoch lesov a v brazílskych capoeirách, zvyčajne na vrcholkoch odumretých stromov.

V Brazílii ho možno nájsť na okraji povodia Amazonky, až po Rondôniu, ostrov Marajó (Pará) a Maranhão, ako aj v ostatných častiach krajiny až po štát Rio Grande do Sul.