Oranžovohlavý tangar

SAÍ-CANÁRIO (AKO SA MU HOVORÍ V BRAZÍLII)

Thlypopsis sordida

Tangara oranžovohlavá je spevavec z čeľade Thraupidae. Jej spev sa podobá na spev skutočného kanárika šafranového a trochu ho pripomína, no je menej výrazný. Meria asi 5,3 palca. Má operenie so žltooranžovou hlavou a sivozeleným telom.

Živí sa ovocím, semenami a hmyzom, ktorý chytá v listoví. Hniezdo si stavia z rastlinných vlákien, napríklad z bavlny, pavučín a tenkých vetvičiek. Znáša 2 alebo 3 vajcia, modrobiele s hnedými škvrnami, na ktorých sedí samica. Po vyliahnutí kŕmia mláďatá obaja rodičia. Mimo obdobia hniezdenia žije samotársky, počas neho v pároch. V auguste a septembri sa združuje do skupín s najviac 8 vtákmi. Obýva najvyššie a stredné vrstvy lesa a na zem schádza len zriedka. Pohybuje sa typickým spôsobom: kľukatí sa nahor po konároch a potom takmer nechá svoje telo voľne padnúť smerom ku kmeňu ďalšieho stromu.

Je rozšírená vo veľkej časti Južnej Ameriky a Brazílie, v severovýchodnom, stredozápadnom, juhovýchodnom a južnom regióne. Na severe sa vyskytuje najmä v záplavových oblastiach rieky Solimões a niektorých jej hlavných prítokov, napríklad rieky Madeira (Amazonas, Rondônia).