ČIERNOHLÁVEC HRDZAVOBRUCHÝ - SABIÁ-LARANJEIRA.
Turdus rufiventris
Čiernohlávec hrdzavobruchý sa považuje za jedného zo symbolických vtákov Brazílie a štátu São Paulo a je súčasťou brazílskej predstavivosti v rôznych umeleckých a kultúrnych prejavoch. Je to vták, ktorý očarúva krásou svojho peria a melodickým spevom pripomínajúcim zvuk flauty. Viacerí básnici ho spomínajú ako vtáka, ktorý spieva o láske a jari.
Čiernohlávec hrdzavobruchý je stredne veľký vták, dlhý 20 až 25 cm. Má hnedasté perie, ktoré zvýrazňuje hrdzavočervené, mierne oranžové sfarbenie, a tmavožltý zobák. Živí sa najmä hmyzom, larvami, červami a ovocím.
Dobre znáša prostredie pozmenené človekom, či už na vidieku, alebo v meste. Bežne sa vyskytuje na okrajoch lesov, v parkoch, na dvoroch a v zalesnených mestských oblastiach. Žije samostatne alebo v pároch a poskakuje po zemi. Hniezdi od septembra do januára, zvyčajne v kríkoch, stromoch s hustým lístím alebo na okrajoch striech.
Čiernohlávec hrdzavobruchý žije od štátu Maranhão po Rio Grande do Sul a je najznámejším čiernohlávcom na juhovýchode krajiny. V zime migruje do teplejších oblastí a vyskytuje sa aj v Bolívii, Paraguaji, Argentíne a Uruguaji.