škoricový tukánec
ARAÇARI-BANANA (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Pteroglossus bailloni
Žltochvostý tukanet je vták z radu ďatľotvarých, ktorý je v lesoch, kde žije, neprehliadnuteľný. Meria 13 až 15 palcov a váži 5 až 6 uncí. Má zobák v odtieňoch zelenej a žltej farby s červenými a modrými plochami na hornej čeľusti. Chrbtová časť tela je smaragdovozelená. Samec má výraznejšie sfarbenie než samica, ktorej zelená farba má skôr olivový odtieň.
Hniezda si stavajú v rôznych dutinách, napríklad v dutinách stromov a termitiskách, a často preberajú hniezda ďatľov. Samec dvorí samici spevom a prinášaním rôznej potravy. Žijú v skupinách pozostávajúcich z 5 až 7 jedincov. Ich potravu tvoria plody, najmä palmové srdiečka, a hmyz, ako aj vajcia a mláďatá iných vtákov.
Žltochvostý tukanet zohráva dôležitú úlohu pri rozširovaní semien a vyskytuje sa v horských oblastiach od Argentíny po juh Belo Horizonte, v brazílskych štátoch Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina a v severnej časti Rio Grande do Sul. Jeho prítomnosť je pozoruhodná vďaka sfarbeniu a správaniu, ktorými vyniká ako súčasť rozmanitosti vtáčej fauny oblastí, v ktorých žije.