MODRÝ DAKNIS - SAÍ-AZUL 

Dacnis cayana 

Modrý daknis je druh vtáka, ktorý priťahuje pozornosť svojou krásou a jedinečnosťou. Jeho perie je prevažne žiarivomodré, krídla a chvost má v tmavších odtieňoch. 

Meria približne 13 centimetrov a váži v priemere 16 gramov. Tento druh obýva najmä oblasti savany cerrado, galériové lesy a okraje lesov. Je to tiež spoločenský vták, ktorý žije v kŕdľoch s počtom až 20 jedincov. 

Živí sa nektárom z kvetov, hmyzom a ovocím. Obľubuje plody stromu tapiá alebo iricuruna. 

Modrý daknis sa rozmnožuje na jar a v lete. Jeho hniezdo má tvar hlbokej misky, je zhotovené z jemných vlákien a nachádza sa 5 až 7 metrov nad zemou, medzi vonkajšími listami stromu. Znáša 2 alebo 3 vajcia. Hniezdo stavia samica, zatiaľ čo úlohou samca je chrániť rodinu pred votrelcami. 

Vyskytuje sa vo všetkých oblastiach Brazílie. Nájdeme ho aj od Hondurasu po Panamu a takmer vo všetkých krajinách Južnej Ameriky s výnimkou Čile a Uruguaja.