Čiernochrbtý tangara - SAÍRA-SAPUCAIA 

Tangara peruviana  

Čiernochrbtý tangara je jeden z najpestrejších a najelegantnejších tangarov. Má svetlohnedú hlavu a krk, čierny chrbát, akvamarínovo zelené hrdlo, hruď a brucho, svetlomodré krídla a chvost a čierny pás, ktorý sa tiahne od oka k zobáku. Je to veľmi nápadný vták s výrazne kontrastnými farbami, vďaka ktorým ho možno ľahko rozpoznať. 

Čiernochrbtý tangara je druh vtáka endemický pre Atlantický les a meria približne 15 cm. Živí sa najmä ovocím, ale aj hmyzom a pavúkmi. Je dôležitým rozširovateľom semien, a tým prispieva k zachovaniu biodiverzity v oblastiach, kde žije. 

Je pomerne aktívny a obratný, žije v pároch a pridáva sa k zmiešaným kŕdľom. Rozmnožuje sa na jar a v lete a stavia miskovité hniezda upevnené medzi tenkými konármi kríkov a stromov. Do jednej znášky znáša 3 až 4 vajcia a mláďatá sa liahnu po 13 až 14 dňoch inkubácie. 

Stála populácia čiernochrbtých tangarov obýva pobrežie od São Paula po Santa Catarinu a časť tejto populácie počas zimy migruje až na severné pobrežie São Paula, do Rio de Janeira a Espírito Santa.