PRUHOVANÁ KUKAČKA
SACI (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Tapera naevia
Kukučka pruhovaná je vták, ktorý v sebe ukrýva pradávne tajomstvo; podľa domorodej mytológie národa Tupi tento vták spieva napodobňujúc hlasy „ľudských duchov“. Meria 10 až 11,8 palca a váži 1,4 až 2 unce. Jej perie má hnedastožltú farbu a na hornej strane krídel má rôzne tmavé škvrny.
Rýchlo ju možno rozpoznať podľa jej najcharakteristickejšieho spevu, ktorý sa ozýva nepretržite počas celého dňa. Po celý život sa živí dospelým hmyzom a húsenicami. Rovnako ako kukučka obyčajná európska a iné vtáky z jej čeľade si nestavia vlastné hniezda. Kladie vajcia do hniezd iných druhov a ponecháva adoptívnym rodičom ich inkubáciu a výchovu mláďat.
Hoci ju možno ľahko počuť, ťažko ju možno pozorovať. Žije samotársky, obýva otvorené oblasti v blízkosti lesných porastov, hrebeňov alebo území s roztrúsenými stromami, pričom sa ukrýva v tráve alebo kríkoch. Spieva usadená na spodných konároch stromu alebo v kríkoch, kde ju možno lepšie pozorovať. Pri akomkoľvek náznaku nebezpečenstva odlieta do lesa alebo sa ukryje v kríkoch. Kukučka pruhovaná sa vyskytuje na celom území Brazílie.