VEVERIČIA KUKUČKA

ALMA-DE-GATO (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)

Piaya cayana

Kukavica veveričia je nádherný a tajomný vták s červenými dúhovkami a žltým zobákom. Na hornej časti tela má perie železitej farby, hruď sivastú a brucho tmavé. Meria približne 19 palcov a má mimoriadne dlhý chvost, vďaka ktorému je nezameniteľná.

V Brazílii je známa ako chincoã a alma-de-gato, čo odkazuje na jej hlasové prejavy a nenápadné správanie pripomínajúce mačkovité šelmy. Napodobňuje varovné volania vtákov, ako sú kiskadee veľký a muchárik krátkochocholkatý, aby ulovila korisť. Jej potravu tvoria najmä hmyz, predovšetkým húsenice, ktoré vyhľadáva skúmaním listov. Živí sa aj ovocím a vajcami rôznych druhov vtákov.

Kukavicu veveričiu možno nájsť po celej Brazílii. Napriek svojej veľkosti sa pohybuje nenápadne a obýva lužné lesy, krovinaté oblasti, parky a zalesnené územia v mestách. Zvyčajne žije samotársky alebo v pároch a jej schopnosť plachtiť podporuje prítomnosť dvoch chvostov, vnútorného a vonkajšieho, čo jej umožňuje ľahký pohyb.