TROPICKÝ WREN
CORRUÍRA (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Troglodytes musculus
Vráskavec tropický má drobný a pôvabný vzhľad, škoricové sfarbenie a pokojné správanie. Dorastá do dĺžky 3 až 5,1 palca a váži 0,3 až 0,4 unce. Je skvelým spevákom a jeho trilkujúci, veselý a melodický spev sa ozýva najmä skoro ráno.
Je to veľmi malý vták, ktorý sa zmestí do dlane dieťaťa. Žije samostatne alebo v pároch, pričom samec aj samica spievajú v duetách. Vyskytuje sa na okrajoch lesov, v savanách, suchých krovinách, mokradiach, na poliach a v mestských zelených oblastiach. Tento druh pripomína myš tým, že sa pri pohybe po zemi posúva poskakovaním.
Živí sa drobným hmyzom, ako sú chrobáky, cikády, mravce, húsenice, malé osy a drobné pavúky. Niekedy požiera aj mladé jašterice. Korisť chytá tak, že zobákom preniká do štrbín a dutín v ľudských stavbách aj pod kôru rastlín. Hniezdo si stavia v najrôznejších dutinách, na tých najnepravdepodobnejších a nezvyčajných miestach, ako sú verejné telefónne automaty, traktory, hracie skrinky, elektrické inštalácie a podobne.
Je rozšírený po celej Brazílii a možno ho pozorovať od Kanady až po južnú časť Argentíny.