PŔHĽAVIAR PÁSOOKRÍDLY

CASACA-DE-COURO-DA-LAMA (V BRAZÍLII ZNÁMY AKO)

Furnarius figulus

Hornero pásikavokrídly, známy aj ako hornero pásikavo-chvostý a hornero s pásikavým chvostom, meria na dĺžku 5 až 6,2 palca a váži približne 0,9 unce. Má červenohnedú hlavu a biely pásik nad očami.

Živí sa drobným hmyzom a jeho larvami, ktoré zvyčajne zbiera v nízkej vegetácii vo vlhkých oblastiach, kde môže uloviť aj malé ryby.

Hniezdo si stavia v tvare trávnatej misky z rastlinných vlákien. Žije v lužných lesoch, močiaroch a mokradiach. Vydáva sa aj do miest, kde je voda a blato, napríklad do záhrad, k brehom potokov a k blatisným kalužiam na poľných cestách. Rád spieva sám alebo v duetách. Je veľmi podobný hornerovi červenohnedému (po portugalsky João-de-Deus), má dokonca podobné zvyky a susediace teritóriá, odlišuje sa však najmä výraznejším a sýtejším hrdzavým sfarbením.

Vyskytuje sa v dvoch oddelených oblastiach: pozdĺž stredného a dolného toku riek Amazonka a Araguaia (Amazonas, Pará, Tocantins, Mato Grosso, Goiás) a na celom severovýchode Brazílie až po juh krajiny.