Karančo žltokrký

CARRAPATEIRO (TAK SA NAZÝVA V BRAZÍLII)

Milvago chimachima

Karakara žltohlavá je vták z čeľade Falconidae. Patrí medzi najznámejšie dravce v Brazílii. Meria na dĺžku 14 až 18 palcov a rozpätie krídel má až 29 palcov. Má žltkastobielu hlavu a telo, tmavohnedý chrbát, čierny pásik za okom a dlhé krídla s bielou škvrnou. Chvost je dlhý a tmavohnedý.

Živí sa predovšetkým parazitmi dobytka a koní, napríklad kliešťami. Keď kliešte nie sú dostupné, požiera húsenice a termity, vykráda hniezda a môže sa živiť aj ovocím a inou potravou. Stavia veľké hniezda zo suchých konárov, často na palmách alebo iných stromoch. Karakara žltohlavá sa často vyskytuje na dobytčích farmách, kde sa zdržiava v blízkosti dobytka a odstraňuje z neho kliešte; možno ju vidieť aj pri odstraňovaní kliešťov z kapybár. Obýva pasienky, polia s roztrúsenými stromami, prímestské oblasti a okraje diaľnic. Počas letu vydáva prenikavý krik znejúci ako „pinhé“, ktorý je charakteristický a pomáha pri jej určovaní.

Karakara žltohlavá obýva celé územie Brazílie a vyskytuje sa aj v Strednej Amerike a na severe Uruguaja a Argentíny.