Karakara žltohlavá
CARRAPATEIRO (AKO SA NAZÝVA V BRAZÍLII)
Milvago chimachima
Karakara žltolíca je vták z čeľade Falconidae. Patrí medzi najznámejšie dravce v Brazílii. Je dlhý 14 až 18 palcov a rozpätie krídel môže dosahovať až 29 palcov. Má žltkasto-bielu hlavu a telo, tmavohnedý chrbát, čierny pás za okom a dlhé krídla s bielou škvrnou. Chvost je dlhý a tmavohnedý.
Živí sa predovšetkým parazitmi dobytka a koní, napríklad kliešťami. Keď kliešte nie sú k dispozícii, požiera húsenice a termity, vykráda hniezda a môže sa živiť aj ovocím a ďalšou potravou. Stavia si veľké hniezda zo suchých konárov, často na palmách alebo iných stromoch. Karakara žltolíca sa často vyskytuje na dobytčích farmách, kde sa zdržiava v blízkosti dobytka a odstraňuje z neho kliešte; možno ju pozorovať aj pri odstraňovaní kliešťov z kapybár. Obýva pasienky, polia s roztrúsenými stromami, prímestské oblasti a okraje diaľnic. Počas letu vydáva prenikavý krik znejúci ako „pinhé“, ktorý je charakteristický pre jej identifikáciu.
Karakara žltolíca obýva celé územie Brazílie a možno ju nájsť aj v Strednej Amerike, na severe Uruguaja a Argentíny.