RDEČEKRILI TANGARA - BICO-DE-VELUDO
Schistochlamys ruficapillus
Rdečekrili tangara ima nežno in melodično petje. Najdemo ga v cerradu, caatingi, višinskih travnikih, vrtovih in nad gozdnim robom. Živi samotarsko ali v paru, sedi na nizkem grmovju, pogosto na prostranih odprtih območjih. Včasih se pridruži mešanim jatam in se usede na vrh manjših dreves, da bi pel.
V dolžino meri približno 18 centimetrov in tehta 38 gramov. Perje na hrbtu je modrosivo, obraz pa prekriva črna maska. Spodnji deli telesa, grlo, prsi in trebuh so cimetove barve. Spodnji del trebuha je sivkasto bel, kljun te ptice pa je močan, sivkast in s črno konico. Hrani se s semeni, sadeži in majhnimi žuželkami. Zelo rad ima sadeže tapiája.
Rdečekrili tangara znese od dve do tri jajca, inkubacija pa traja 13 dni. Mladiči zapustijo gnezdo in postanejo samostojni 35 do 40 dni po izvalitvi.
Najdemo ga v zveznih državah Maranhão, Pará, Bahia, Pernambuco, Tocantins in Piauí. V osrednjezahodni regiji živi v zveznih državah Mato-Grosso in Goiás. Na jugovzhodu je prisoten v zveznih državah Minas Gerais, São Paulo, Rio de Janeiro in Espírito Santo. Na jugu pa v zveznih državah Paraná in Santa Catarina.