ČRNOKAPČASTI PIPRITI
ČRNOKRONIČNI PIPRIT (KOT MU PRAVIJO V BRAZILIJI)
Piprites pileata
Črnokronični piprit je graciozna majhna ptica pevka iz družine Pipridae. Meri približno od 4 do 5 palcev in tehta 0,52 unče. Njegovo perje je rjasto rjave barve, na glavi ima izrazito črno kapo, perje pa je tudi rumeno in belo. Rep je poraščen s črnim in rjasto rjavim perjem. Kljun in noge so rumenkasto oranžni ter izstopajo ob temnem perju.
Prehranjuje se s sadjem in žuželkami. Najdemo ga v atlantskem gozdu, predvsem na območjih z drevesi araukarije. Vrsta je redka in razpršeno razširjena, zato velja za ranljivo. Razširjena je na jugovzhodu in jugu Brazilije, opažena pa je bila v zveznih državah Minas Gerais, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul. Prisotna je tudi v severovzhodni Argentini (Misiones). Črnokronični piprit je značilna prebivalka gozdov araukarije in prispeva k biotski raznovrstnosti regije.