PEPELNATI OŽIGALNIK

SABIÁ-DO-CAMPO (kot ga poznajo v Braziliji)

Mimus saturninus

Rjavočeli posmehljivec je znan po obsežnem repertoarju pesmi, ki vključuje tudi posnemanje drugih vrst. V dolžino meri od 9 do 10 palcev in tehta od 1,94 do 2,5 unče. Hrbet, zgornji del glave, krila in rep so sivkasti. Prsi in trebuh so belkasto rumeni ali vijoličasti. Človeka se ne boji in mu dovoli, da se mu približa, ne da bi se prestrašil. V naravi sodi med najboljše posnemovalce drugih ptic. Nekateri osebki ponavljajo pesmi do šestih različnih vrst.

Prehranjuje se predvsem z žuželkami, kot so mravlje, termiti in hrošči, še posebej pa ima rad plodove drevesa tapiá . Gnezdo iz suhih vejic, trave in bombaža si zgradi v obliki plitve sklede na drevesih ali grmovju. Jajca so modrikasto zelena z rjastimi lisami. Izleže od tri do štiri jajca, pri čemer paru pri hranjenju in varovanju pomagata še tretji ali četrti član jate, ki je lahko potomec iz prejšnjih let.

Giblje se po poljih, savanah, parkih in praznih zemljiščih v mestih, navadno v jatah z do 13 člani. Čeprav živijo v družinskih skupinah, so med seboj precej agresivni. Najdemo jih na podeželju od spodnjega toka Amazonke prek osrednje Brazilije ter severovzhodnega, vzhodnega in južnega dela države vse do Urugvaja, Paragvaja, Argentine in Bolivije.