Kostanjevotrebušni zrnožer
CURIÓ (KOT MU PRAVIJO V BRAZILIJI)
Sporophila angolensis
Rjavotrebušni semenar je majhna ptica pevka, znana po enem najbolj občudovanih ptičjih petij v Braziliji. Meri približno 5,7 palca, zgornji del telesa ima črn, spodnji pa rdečerjav, notranji del kril pa je bel. V Braziliji jo poznajo tudi pod imenoma bico-de-furo in avinhado. Kljun je precej močan in ji omogoča odpiranje semen, ob njegovem korenu pa ima sivkasto liso.
Prehranjuje se predvsem z žuželkami in različnimi semeni, zlasti s semeni mečaste trave. Živi sama ali v paru in si zgradi skodeličasto gnezdo s tankimi stenami. Znese 2 belozelenkasti jajci z veliko rjavimi pikami, mladiči pa se izvalijo približno 13 dni po izleganju jajc.
Njen naravni življenjski prostor obsega vlažne nižinske subtropske ali tropske gozdove ter močno degradirane sekundarne gozdove. Pogosta je na grmičastih in travnatih jasah, v grmovju ob robovih visokih gozdov in v močvirjih, zaide pa tudi v gozdove. Razširjena je skoraj po vsem ozemlju Brazilije, od amazonske regije do zvezne države Rio Grande do Sul, tudi v zveznih državah osrednjega zahoda.