Skalna muharica
GIBÃO-DE-COURO (KOT GA POZNAJO V BRAZILIJI)
Hirundinea ferruginea
Skalna muharica je zelo družabna ptica, ki je človeška prisotnost ne moti. V dolžino meri približno 15 do 18 centimetrov in tehta od 22,7 do 25,5 grama. Kot nakazuje njeno znanstveno ime, je njeno telo pretežno rjasto obarvano, z odtenki, ki segajo do temno sive. Krila in konica repa so temno sivi z rjastimi podrobnostmi, prsi pa so bolj rdečkaste kot hrbet in glava.
Žuželke lovi v zraku s hitrimi in akrobatskimi manevri. Gnezdo gradi na okenskih policah in drugih pred dežjem in vetrom zaščitenih mestih. Gnezdo je odprto in skledaste oblike. Znese 2 do 3 bela jajca z rjastimi pegami. Izvalitev nastopi 19 dni po odlaganju jajca.
Je aktivna ptica in čivka skoraj ves dan, tudi v najbolj vročih urah. Opazimo jih lahko v majhnih skupinah, rade pa naseljujejo pečine, skalne stene in gore. Najdemo jih tudi v urbanih območjih, zlasti na visokih policah stavb in antenah. So nemirne ptice in so vedno v stiku s svojimi partnerji.
Najdemo jih po vsem brazilskem ozemlju, nekatere populacije pa so verjetno selivske.