HIŠNI VRABEC
VRABEC (KOT MU PRAVIJO V BRAZILIJI)
Passer domesticus
Hišni vrabec izvira z Bližnjega vzhoda in ga najdemo skoraj v vseh državah sveta, zato velja za kozmopolitsko vrsto. V dolžino meri od 5 do 7 palcev in tehta od 0,3 do 1,4 unče. Njegovo perje je na zunanji strani večinoma rjavkasto sivo, na notranji pa belo, čeprav je perje nekaterih podvrst bolj pisano.
Zelo zanimiva značilnost je, da se pred pristankom zadržuje v zraku in hitro maha s krili, podobno kot kolibri. Njegovo petje je neprekinjeno in prijetno: »čirip«.
Prehranjuje se s semeni, cvetovi, žuželkami, drevesnimi brsti in človeškimi ostanki hrane. Hrani se tudi s sadjem, kot so banane, jabolka in papaje. Ob mraku pogosto slišimo jato, ki povzroča veliko hrupa. Rad išče hrano tudi na tleh.
Gnezdo zgradi samec. Je kroglasto, ima vhod ob strani in je narejeno iz trave, perja, papirja, bombaža in drugih vlaken. Za štiri sivo pikčasta jajca par skrbi z valjenjem 12 dni. Hišne vrabce najdemo po vsem ozemlju Brazilije.