dolgorepi tiran

VIUVINHA (KOT JO JIMENUJEJO V BRAZILIJI)

Colonia Colonus

Dolgo-repi tiran je plašna in elegantna ptica. Meri od 9 do 11 palcev, njegovo edinstveno silhueto pa poudarjajo dolga repna peresa. Njegovo perje je črno, vrh glave pa je v čudovitem kontrastu z belo barvo. Poznan je tudi kot belohotni muhar.

Prehranjuje se z žuželkami, ki jih lovi med letom. Gnezdi v zapuščenih duplih detlov, mladiči pa gnezdo zapustijo že z odraslim perjem. Zelo aktiven je zgodaj zjutraj in pozno popoldne, v najbolj vročih urah pa izgine in se umakne na počivališča v krošnjah, kjer ga skriva listje. Dolgo-repi tiran je teritorialen in živi samotarsko ali v parih, vedno v suhih gozdovih, obrečnih gozdovih ali savanah. Pogost je na majhnih jasah v gozdnatih predelih, ob gozdnem robu in v brazilskih capoeirah, navadno na vrhu odmrlih dreves.

V Braziliji ga najdemo na obrobju amazonskega bazena, vse do Rondônije, otoka Marajó (Pará) in Maranhãoa, pa tudi po preostali Braziliji vse do Rio Grande do Sula.