Oranžnoglava tanagra
SAÍ-CANÁRIO (KOT GA POZNAJO V BRAZILIJI)
Thlypopsis sordida
Oranžnoglava tanagra je pevka iz družine Thraupidae. Njeno petje spominja in nekoliko spominja na petje pravega žafranastega strnada, vendar je manj intenzivno. Meri približno 5,3 palca. Ima rumenkastooranžno glavo in sivkastozeleno telo.
Hrani se s sadjem, semeni in žuželkami, ki jih lovi med listjem. Gnezdo je zgrajeno iz rastlinskih vlaken, kot so bombaž, pajčevina in tanke vejice. Izleže 2 ali 3 jajca, modrikastobela z rjavimi lisami, vali pa jih samica. Ko se mladiči izvalijo, jih hranita oba starša. Živi samotarsko in v parih v času gnezdenja. Avgusta in septembra se oblikujejo skupine z do 8 pticami. Zadržuje se v najvišjih in srednjih plasteh gozda ter se le redko spusti na tla. Premika se na značilen način: cikcakasto se vzpenja po vejah, nato pa skoraj sprosti telo in pade proti deblu naslednjega drevesa.
Razširjena je po Južni Ameriki in na velikem delu Brazilije, in sicer v severovzhodni, osrednjezahodni, jugovzhodni in južni regiji. Na severu je bolj omejena na poplavne habitate reke Solimões in nekaterih njenih večjih pritokov, kot je reka Madeira (Amazonas, Rondônia).