ORANŽNOGLAVA TANGARA
SAÍ-CANÁRIO (KOT GA MU PRAVIJO V BRAZILIJI)
Thlypopsis sordida
Oranžnoglava tangara je pevka iz družine Thraupidae. Njeno petje spominja na petje pravega žafranastega strnada, vendar je manj intenzivno. V dolžino meri približno 5,3 palca. Ima rumenkasto-oranžno glavo in sivkasto zeleno telo.
Hrani se s plodovi, semeni in žuželkami, ki jih lovi med listjem. Gnezdo zgradi iz rastlinskih vlaken, kot so bombaž, pajčevina in tanke vejice. Znese 2 ali 3 jajca, modrikasto bela z rjavimi pikami, ki jih vali samica. Ko se mladiči izvalijo, jih hranita oba starša. Živi samotarsko, v obdobju gnezdenja pa v parih. Avgusta in septembra se oblikujejo skupine do 8 ptic. Zadržuje se v zgornjem in srednjem sloju gozda, le redko se spusti na tla. Premika se na značilen način: cikcakasto se vzpenja po vejah, nato pa skoraj izpusti telo in pade proti deblu naslednjega drevesa.
Razširjena je po večjem delu Južne Amerike in po velikem delu Brazilije, in sicer v severovzhodni, srednjezahodni, jugovzhodni in južni regiji. Na severu je bolj omejena na poplavna območja reke Solimões in nekaterih njenih večjih pritokov, kot je reka Madeira (Amazonas, Rondônia).