MAGELLANOV ČIŽEK - PINTASSILGO
Spinus magellanica
Magellanov čižek je znan po nežnem, melodičnem petju, podobnem simfoniji, ki vse leto odmeva v zraku. Njegovo znanstveno ime je Spinus magellanicus in pomeni »ptica Magellanove ožine«. Meri od 11 do 13 centimetrov in tehta približno 20 gramov. Samec ima črno glavo, krila in rep. Spodnji del telesa je rumen, prav tako pa tudi pas na hrbtu. Samica je svetlejša in ima na glavi manj črne barve.
Ta vrsta živi v Južni Ameriki, od Venezuele do Patagonije, vključno z Brazilijo. L’oiseau habite les champs ouverts, les lisières de forêts, les parcs et les jardins, où il se nourrit de graines d'herbes, de bident poilu, de vernonie, de pissenlit et d'autres plantes.
Je monogamna ptica, ki si iz trave in listja zgradi gnezdo v obliki skledice. Samica znese od 4 do 6 jajc, ki se izležejo po 11 do 14 dneh.
Običajno poje na visokih drevesih, antenah, drogovih in strehah, zlasti spomladi. Pozimi se zbira v jate, ki štejejo do 40 osebkov. Je očarljiva ptica, ki predstavlja raznolikost južnoameriškega živalstva.