žafranasti tukán
ARAÇARI-BANANA (KOT GA POZNAJO V BRAZILIJI)
Pteroglossus bailloni
Zlatorumeni tukanček je žolnam podobna ptica, ki je v gozdovih, kjer živi, ni mogoče zamenjati z nobeno drugo. V dolžino meri od 13 do 15 palcev in tehta med 5 in 6 unčami. Kljun je v odtenkih zelene in rumene barve, na zgornji čeljusti pa ima rdeča in modra območja. Hrbtni del je smaragdno zelen. Samec ima živahnejše barve kot samica, pri kateri se zelena barva nagiba k olivni.
Gnezda gradijo v različnih votlinah, kot so drevesne dupline in termitnjaki, pogosto pa prevzamejo tudi gnezda žoln. Samec osvaja samico s petjem in ji prinaša različno hrano. Živijo v skupinah od 5 do 7 osebkov. Njihova prehrana vključuje sadje, zlasti palmovo srčiko, in žuželke ter jajca in mladiče drugih ptic.
Zlatorumeni tukanček ima pomembno vlogo pri razširjanju semen in živi v gorskih predelih od Argentine do juga Belo Horizonteja ter v brazilskih zveznih državah Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina in na severnem območju Rio Grande do Sul. Njegova prisotnost je opazna zaradi obarvanosti in vedenja, saj izstopa kot del raznolikosti ptičjega sveta območij, kjer živi.