MODRI DAKNIS - MODRAK 

Dacnis cayana 

Modri daknis je ptičja vrsta, ki pritegne pozornost s svojo lepoto in edinstvenostjo. Njegovo perje je večinoma živo modro, krila in rep pa so temnejših odtenkov. 

V dolžino meri približno 13 centimetrov in tehta povprečno 16 gramov. Ta vrsta običajno živi na območjih cerrado, v galerijskih gozdovih in na gozdnih robovih. Je tudi družabna ptica, ki živi v jatah z do 20 osebki. 

Prehranjuje se s cvetličnim nektarjem, žuželkami in sadjem. Rad ima plodove drevesa tapiá ali iricuruna. 

Modri daknis se razmnožuje spomladi in poleti. Njegovo gnezdo je oblikovano kot globoka skodelica iz finih vlaken in je postavljeno 5 ali 7 metrov nad tlemi, med zunanjimi listi drevesa. Znese 2 ali 3 jajca. Gnezdo zgradi samica, samčeva naloga pa je, da družino varuje pred vsiljivci. 

Prisoten je v vseh regijah Brazilije. Najdemo ga tudi od Hondurasa do Paname in v skoraj vseh državah Južne Amerike, razen v Čilu in Urugvaju.