Črnohrbti tangara - SAÍRA-SAPUCAIA 

Tangara peruviana  

Črnohrbti tangara je ena najbolj pisanih in elegantnih vrst tangar. Ima svetlo rjavo glavo in vrat ter črn hrbet, akvamarinasto zeleno grlo, prsi in trebuh, svetlo modra krila in rep ter črno progo, ki sega od očesa do kljuna. To je zelo opazna ptica z izrazito kontrastnimi barvami, zaradi katerih jo zlahka prepoznamo. 

Črnohrbti tangara je endemična ptičja vrsta Atlantskega gozda in meri približno 15 cm. Prehranjuje se predvsem s sadjem, pa tudi z žuželkami in pajki, ter je pomemben raznašalec semen, s čimer prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti na območjih, kjer živi. 

Je precej aktiven in spreten, živi v paru ter se pridružuje mešanim jatam. Razmnožuje se spomladi in poleti ter gradi skodeličasta gnezda, zataknjena med majhne veje grmov in dreves. Izleže 3 do 4 jajca na leglo, mladiči pa se izvalijo po 13 do 14 dneh valjenja. 

Stalna populacija črnohrbtih tangarov živi na obali od São Paula do Santa Catarine, del te populacije pa se pozimi seli in doseže severno obalo São Paula, Rio de Janeiro ter Espírito Santo.