Črnohrbti tanager - saíra-sapucaia
Tangara peruviana
Črnohrbti tanager je ena najbolj pisanih in elegantnih vrst tanagerjev. Ima svetlo rjavo glavo in vrat, črn hrbet, akvamarinasto zeleno grlo, prsi in trebuh, svetlo modra krila in rep ter črno progo, ki poteka od očesa do kljuna. Je zelo opazna ptica z močno kontrastnimi barvami, zaradi katerih jo zlahka prepoznamo.
Črnohrbti tanager je endemična vrsta ptice v Atlantskem gozdu in meri približno 15 cm. Prehranjuje se predvsem s sadjem, pa tudi z žuželkami in pajki. Je pomemben raznašalec semen in tako prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti na območjih, kjer živi.
Je precej živahen in spreten, živi v parih ter se pridružuje mešanim jatam. Gnezdi spomladi in poleti, gnezda v obliki skodelice pa namešča med majhne veje grmovja in dreves. V posameznem leglu znese od 3 do 4 jajca, mladiči pa se izvalijo po 13 do 14 dneh valjenja.
Stalna populacija črnohrbtega tanagerja živi na obali od São Paula do Santa Catarine. Del te populacije se pozimi seli in doseže severno obalo zvezne države São Paulo ter zvezni državi Rio de Janeiro in Espírito Santo.