beloproga pritlikavi žolničar
PROGASTI DETEL (KOT GA POZNAJO V BRAZILIJI)
Picumnus cirratus
Beloprogasti detel, v Braziliji znan tudi kot picapauzinho, pinica-pau in pica-pau-anão-barrado, je najmanjši med žolnami; meri približno 3,9 palca in tehta povprečno 0,4 unče. Perje na tilniku pogosto tvori majhno čopko. Zgornji deli so enotno rjavi, spodnji pa gosto prečno progasti. Njegovo oglašanje je tanek, padajoč »tsirrrr«, včasih podaljšan in moduliran.
Prehranjuje se z ličinkami in majhnimi žuželkami ter lovi mravlje na vejah in listih. Na splošno živi samotarsko, občasno pa se pridruži mešanim jatam ptic. Med partnerjema in tekmeci za partnerje se pojavljajo različna dvoritvena vedenja. Samci se spuščajo v tih in simboličen boj: drug proti drugemu sedijo na nasprotnih straneh tankega stebla in s kljunoma udarjajo proti glavi nasprotnika. Gnezdo zgradi na suhih in tankih vejah, kamor znese 2 do 4 bleščeče bela jajca.
Pogost je v notranjosti in na robovih visokih gozdov ter na jasah, najdemo pa ga tudi v gozdnatih urbanih območjih. Živi v brazilske amazonskem deževnem gozdu, v spodnjem delu porečja Amazonke do Maranhãa ter na vzhodu in jugu države, vse do Rio Grande do Sul.