rumenotrebušna elaenija
GUARACAVA-DE-BARRIGA-AMARELA (KOT JO POZNAJO V BRAZILIJI)
Elaenia flavogaster
Rumenotrebušna elaenija je ptica pevka, dolga približno 6,2 palca. Njen hrbet je olivno obarvan, na perutih pa ima dve beli progi. Sivkasta glava ima okoli oči bel obroč. Peresa na temenu so podaljšana in ščetinasta. Grlo je belo, ob straneh in na prsih pa sivkasto, nato prehaja v rumenkast trebuh.
Je zelo aktivna ter se giblje po odprtih območjih in v krošnjah gozdov. Prehranjuje se predvsem z majhnimi sadeži, kot so murve, omelove jagode, rumene magnolije in fige. Uživa tudi žuželke, kot so mravlje, hrošči, škržati in leteči termiti.
Njena gnezditvena sezona traja od julija do novembra. Gnezdo je globoka skodelica iz rastlinskih vlaken in tankih korenin. Samica znese povprečno 2 kremasto obarvani jajci z rdečimi lisami. Valjenje traja približno 16 dni, mladiči pa perje razvijejo v 16 dneh po izvalitvi.
Le redko se spusti na tla ter živi v parih ali majhnih družinskih skupinah. Ima značilno petje, podobno žvižgu vodje bobnarjev šole sambe. Najdemo jo po vseh brazilskih regijah ter tudi v Mehiki, Boliviji in Argentini.